top of page

KOHA'S YOUNG TALENTS | Sofia Asghari | Sopraan | Open PodiumIn onze short story reeks KOHA's YOUNG TALENTS gaan we in gesprek met jonge talenten die op het KOHA podium hebben gestaan of wel gaan staan. Hoe voelden zij zich voor een concert? Hoe zijn zij in aanraking gekomen met KOHA? Waar halen zij hun motivatie en inspiratie vandaan? In gesprek met Sofia Asghari, soprano en 22 jaar oud - KOHA's Young Talent bij het Open Podium

Sofia deed in 2014 voor het eerst aan het Open Podium mee. Nadat Tatiana haar in 2013 ontdekte, nodigde zij Sofia uit om op het Open Podium van KOHA te komen zingen. Afgelopen jaar in 2023 mochten we Sofia weer op het OPEN PODIUM welkom heetten. Nu negen jaar later en studente aan de Folkwang University in Essen, Duitsland is Sofia een inspiratie voor veel jonge musici die hun droom willen verwezenlijken om professioneel musicus te worden. In gesprek met KOHA vertelt zij over haar passie voor klassieke muziek, wat muziek voor haar betekent en over haar pad op weg naar een carrière als operazangeres.

Hallo Sofia! Erg leuk om elkaar hier weer te spreken. Wil jij je misschien eerst aan de lezers voorstellen en ons vertellen wie je bent en wat je doet?

Hallo :) Natuurlijk, graag! Ik ben Sofia Asghari, een 22-jarige studente aan de Folkwang Universität der Künste in Essen, waar ik mijn passie voor klassieke muziek tot uiting breng.

Wat betekent muziek voor je?

Muziek is altijd een essentieel onderdeel van mijn leven geweest, vanaf mijn vroegste herinneringen. Op vierjarige leeftijd luisterde ik al geboeid naar de betoverende stem van Pavarotti, die mijn hart raakte en mijn liefde voor muziek aanwakkerde. Het was op achtjarige leeftijd, geïnspireerd door de virtuositeit van Andre Rieu, dat ik mijn eerste stappen zette in de wereld van de viool. 

En ging je dan ook gelijk iets met deze passie en inspiratie doen?

Het was pas toen ik elf jaar oud was, dat ik mijn ware roeping ontdekte. Een Youtube-filmpje van Diana Damrau, die de rol van de Koningin der Nacht vertolkte raakte me diep en onthulde mijn verborgen zangtalent. Ik was meteen vastbesloten en begon gelijk de aria te zingen wat me tot mijn verbazing lukte. Vanaf dat moment wist ik dat mijn toekomst in de klassieke zang lag.

Dit is te gek! Wat een gevoel moest dat zijn om te ontdekken dat je dit in je had 😃🙌 Wat deed je met dit gevoel, of beter gezegd, deze roeping?  

Ik ging meteen op zangles en na een half jaar zangles was het moment daar: ik besloot de sprong te wagen en me aan te melden voor Holland's Got Talent. Met een mix van opwinding en vastberadenheid stapte ik het podium op waar ik de aria Koningin der Nacht zong.Niet lang daarna kreeg ik een uitnodiging van Tatiana Chevtchouk om deel te nemen aan het Open Podium van Klassiek op het Amstelveld, en hoewel de zenuwen daarvoor aanwezig waren, gingen ze weg toen ik eenmaal op het podium stond en toen ik mijn muzikale expressie kon delen met een dankbaar publiek. 


Wat bijzonder! Tatiana, dan willen we natuurlijk graag van jou weten: Hoe heb je Sofia ontdekt en wat maakte het dat je haar graag wilde uitnodigen?

In november 2013 deed Sofia mee aan het programma Holland's got Talent. Haar optreden had een grote indruk gemaakt op het Nederlandse publiek. Een vriendin van me attendeerde me op haar optreden en dat heeft mij enorm nieuwsgierig gemaakt. Een meisje van 12 jaar dat met zulke grote passie en kracht deze beroemde aria van Mozart kon zingen, maakte op mij een onvergetelijke indruk. Ik wilde haar heel graag aan ons publiek presenteren en heb haar via RTL weten op te sporen om haar uit te nodigen. Wat bijzonder dat een meisje van haar leeftijd zo'n liefde voor opera had! Een genre dat niet direct met kinderen word geassocieerd. En dat niveau na slechts zes maanden zangles! Sofia heeft met haar optreden tijdens het Open Podium van Klassiek op het Amstelveld in 2014 alle verwachtingen overtroffen. Het publiek adoreerde haar. Vanaf dat moment ontstond onze dierbare vriendschap en ik ben haar carrière met trots blijven volgen.Wat fijn om te horen! En Sofia, achteraf, wat zou je zeggen heeft het Open Podium voor je betekend?

Het Open Podium heeft een onschatbare waarde gehad in mijn leven. Niet alleen bood het me de kans om mijn muzikale expressie te delen met een dankbaar publiek, maar het heeft ook geleid tot waardevolle vriendschappen. 

Heel mooi gezegd. Tot slot willen we graag van alle jonge talenten weten wat hun inspireert en wat hun dromen zijn. Zou je dit ook met ons willen delen?

Muziek is voor mijn meer dan alleen kunst; het is een verbindende kracht die culturen overstijgt en harten verenigt. In een wereld vol verdeeldheid en conflicten geloof ik in de helende kracht van muziek, en ik koester de mogelijkheid om bij te dragen aan een vreedzamere wereld door mijn muzikale expressie.


Van harte bedankt voor dit gesprek Sofia! We wensen je verder veel succes met je opleiding en hopen je snel weer te zien 💜 

Als podium voor jong klassiek talent heeft KOHA in de afgelopen 12 jaar al met honderden jonge talenten mogen samenwerken. Dat is een heleboel muzikaal talent dat we hebben mogen zien! Vanaf dit jaar willen we de jonge talenten ook online een podium bieden.


Van veel hebben we gehoord dat zij het zo inspirerend vinden om van andere jonge talenten te horen en te lezen hoe hun muzikale pad eruit ziet. Ook al ontmoet je andere musici in de muziekschool, op concerten of naast je in een orkest, kun je je weleens alleen voelen tijdens alle uren oefenen, alleen met je instrument. Lees hier over andere jonge talenten en jonge musici die niet meer zonder muziek kunnen. Heb je zelf een idee? Een wens? Of denk jij dat wij écht even dit jonge talent van KOHA moeten spreken? Dan mail ons naar info@stichtingkoha.nl

Comments


bottom of page